SEPTEMBER 2012

 

 

MARČEVE IDE
The Ides of March

Igrajo: George Clooney, Marisa Tomei, Paul Giamatti, Ryan Gosling, Philip Seymour Hoffman, Evan Rachel Wood,
Režija: George Clooney , Grant Heslov
Dolžina: 101 MIN
Zvrst: DRAMA

Z ostrimi in spretnimi dialogi v sodobnem svetu moči in politike so Marčeve ide napeta zgodba o ambicijah, zvestobi, prevari in maščevanju. Film spremlja mladega političnega svetovalca, ki postane žrtev spletkarske politike, zahrbtnih manipulacij in zapeljevanja.

George Clooney, soscenarist, producent in režiser politične drame, je zbral izjemno igralsko zasedbo, ki je skupno prejela 13 nominacij za oskarja, 3 oskarje ter 23 nominacij za zlati globus in 6 zlatih globusov. Velik delež gre pripisati prav Clooneyju, ki v filmu predstavlja lik guvernerja Morrisa, demokratskega kandidata za volitve ameriškega predsednika. Ob sebi ima prvega svetovalca (Ryan Gosling) in vodjo kampanje (Philip Seymour Hoffman). V politično spletko so med drugim vpleteni še vodja kampanje nasprotne strani (Paul Giamatti), poročevalka za New York Times (Marisa Tomei) in praktikantka v Morrisovi kampanji (Evan Rachel Wood).

ZAKLONIŠČE
Take Shelter

Igrajo: Shea Whigham, Michael Shannon, Jessica Chastain , ...
Režija: Jeff Nichols
Dolžina: 99 min
Zvrst: PSIHOLOŠKI TRILER

 

Malo podeželsko mestece v Ohiu. Curtis La Forche je dober delavec, predan mož in skrben oče. Kljub nenehnim finančnim težavam živi srečno družinsko življenje z ženo Samantho in gluho šestletno hčerko. Nekega dne pa ga začnejo preganjati zlovešče sanje in nelagodne slutnje o apokaliptičnem viharju. Da bi zavaroval družino, začne na vrtu obsesivno graditi zaklonišče. Njegovo nerazumljivo vedenje bega njegovo ženo ter zbuja nerazumevanje med sodelavci in sosedi.

SVETI JURIJ UBIJA ZMAJA
Sveti Georgije ubiva Aždahu

Igrajo: Dragan Nikolić, Lazar Ristovski, Milena Dravić, Zoran Cvijanović, Nataša Janjič, Bora Todorović,...
Režija: Srđan Dragojević
Dolžina: 120 MIN
Zvrst: ZGODOVINSKI VOJNI SPEKTAKEL
Piše se leto 1914. Kraj dogajanja je vas ob Savi, naravni meji z mogočnim avstro-ogrskim cesarstvom.

Vaščani so razdeljeni v dve radikalno nasprotni skupini. Na eni strani so za vojsko sposobni ljudje, potencialni naborniki, na drugi pa invalidi - veterani iz predhodnih balkanskih vojn. Med skupinama vlada sovražnost.Kmalu se začne prva svetovna vojna in zdravi del moškega prebivalstva vpokličejo v vojsko. Invalidi, ki ostanejo v vasi, skušajo izkoristiti žene in sestre vojakov. Novice o tem se razširijo do srbskih vojakov v jarkih nekaj dni pred pričakovanim sovražnikovim napadom. Da bi preprečilo upor, srbsko poveljstvo pošlje invalide na bojišče ter tako reši neprijetnost.Ti nenavadni dogodki, ki temeljijo na resnični zgodbi, so ozadje nesrečnega ljubezenskega trikotnika - mladega vojnega invalida, krajevnega policista in njegove žene -, ki se konča kot v grški tragediji.

BES TITANOV
Wrath of the titans

Igrajo: Liam Neeson, Sam Worthington, Ralph Fiennes, Rosamund Pike, Bill Nighy, Toby Kebbell, Édgar Ramírez, Danny Huston, Lily James, Reg Wayment, George Blagden, Matt Milne, Jimi James, Lamberto Guerra, Alex Claus
Režija: Jonathan Liebesman
Dolžina: 120 MIN
Zvrst: ZF AKCIJSKI SPEKTAKEL

 

Desetletje po junaški zmagi nad strašnim Kraknom skuša pogumni polbog Perzej živeti v umirjeni ribiški vasici in skrbeti za sina Heliusa. Toda v svetu božanstev se bije divja bitka med bogovi Olimpa in Titani, ki se želijo osvoboditi dolgoletnega ujetništva in znova zavladati Zemlji. V spletki proti Zevsu se Titani povežejo z vladarjem podzemlja Hadom in bogom vojne Aresom, kar dodatno oslabi Zevsove moči. Neustrašni Perzej se s pomočjo vojne kraljice Andromede in drugimi zvestimi božanstvi odpravi v zahrbtne in smrtonosne labirinte podzemlja, da bi rešil Zevsa in Zemljo obvaroval pred uničenjem.

EKSOTIČNI HOTEL MARIGOLD
The Best Exotic Marigold Hotel

Igrajo: Judi Dench, Bill Nighy, Maggie Smith, Dev Patel, Penelope Wilton, Tom Wilkinson, Celia Imrie, Ramona Marquez, Tena Desae, Ronald Pickup, Liza Tarbuck
Režija: John Madden
Dolžina: 120 MIN
Zvrst: KOMEDIJA

Skupina britanskih upokojencev se odloči jesen življenja preživeti v idiličnem indijskem hotelu, kjer si obetajo obilico brezdelja in popolno udobje. Ob prihodu ugotovijo, da je hotel zgolj bleda senca nekdanje slave, toda mladi čudaški receptor jih prepriča, da ostanejo. Soočeni z neznanimi kulturnimi običaji in nenavadno indijsko tradicijo, skušajo na novo osmisliti svoja življenja, kar povzroči nemalo zabavnih težav in dogodivščin.

PRIPOROČAMO!

 

PSIHIČ
Shrink

Igrajo: Kevin Spacey, Joe Nunez, Mark Webber, Keke Palmer, Robin Williams, Jack Huston
Režija: Jonas Pate
Dolžina: 99 MIN
Zvrst: KOMIČNA DRAMA

Henry Carter (Spacey) živi v razkošni hiši s pogledom na Hollywood. Njegova knjižna uspešnica, ki bralcem pomaga doseči osebno srečo, njemu samemu ne koristi kaj preveč, saj tako kot njegovi pacienti tudi sam potrebuje terapijo. Nekega dne namreč njegova žena naredi samomor in svet se mu podre. Depresija je njegov vsakdan, kajenje marihuane, s katero si blaži duševne bolečine, pa postane njegovo edino veselje. Oče je mnenja, da ga lahko reši otopelosti samo delo s pacienti. Skozi oči psihiatra tako začenjamo spoznavati nenavadne usode številnih zvezdnikov.

POBALINKA
Tomboy

Igrajo: Zoé Heran, Malonn Lévana, Jeanne Disson, Sophie Cattani, Mathieu Demy
Režija: Céline Sciamma
Dolžina: 82 min
Zvrst: drama

Laure je desetletna deklica, ki bi jo v kavbojkah, spodnji majici in s kratko pristriženo pričesko zlahka zamenjali za fanta. S starši in mlajšo sestrico Jeanne se je pravkar priselila v novo sosesko. Ko prvič sreča prikupno Liso in jo ta vpraša za ime, se ji Laure obotavljivo predstavi kot Mikaël in deklica v hipu postane deček. Dolgi počitniški dnevi minevajo ob igranju nogometa, kopanju v reki, preganjanju po bližnjih travnikih … in prvih poljubih. Laure uporabi vso svojo iznajdljivost, da bi prepričljivo odigrala vlogo Mikaëla, fanta, kakršni so vsi drugi. A brezskrbno poletje se bo kmalu moralo končati …

SPET IN DRUGAČE
Young Adult

Igrajo: Charlize Theron, Jason Reitman, Patton Oswald
Režija: Jason Reitman
Dolžina: 90 min
Zvrst: komična drama

 

IGRE LAKOTE: ARENA SMRTI
The Hunger games

Igrajo: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Elizabeth Banks, Woody Harrelson, Isabelle Fuhrman
Režija: Gary Ross
Dolžina: 100 min
Zvrst: ZF AKCIJA

Preselimo se v bližnjo prihodnost, kjer so lakota, suša in požari povzročili uničenje ZDA. Nova država Panem je razdeljena na prestolnico in 12 območij, iz katerih vsako leto z žrebanjem določijo 24 kandidatov za Igre lakote. Ko je izžrebana 12-letna Prim, se njena pogumna sestra Katniss odloči, da jo bo prostovoljno zamenjala. S sovrstnikom Peetom se odpravita v prestolnico, kjer se morata v neizprosnem spopadu na življenje in smrt pomeriti z veliko močnejšimi in bolj izkušenimi tekmovalci.


NAJBOLJŠI MOŠKI
The Good guy

Igrajo: Scott Porter, Alexis Bledel, Bryan Greenberg
Režija:
Dolžina: 90 min
Zvrst: komedija

 

ELITNI VOD 2
Tropa de elite 2

Igrajo: Wagner Moura, André Ramiro, Irandhir Santos, ...
Režija: José Padilha
Dolžina: 112 min
Zvrst: akcija

Specialne enote kapitana Nascimienta ponovno uporabijo vse mogoče in tudi nemogoče načine, ki jih imajo na razpolago, da bi zatrli nasilje in kriminal, ki divjata po favelah Ria de Janeira. Posadki elitnega voda se pridruži nov član, Fraga. Kot izjemno kritični opazovalec večkrat obsodi Nascimentove krute metode. Nascimento pa se mora spopasti s še eno oviro: skorumpirano policijo. Organizirani kriminal je povsem prevladal v favelah Ria de Janeira in tudi nekdaj nedotakljivi policisti podlegajo diktaturi kriminalnih družb.


Dih jemajoča akcija je nadaljevanje filma Elitni vod 1. Oba filma, ki pokažeta, da so ameriški akcijski trilerji nedolžne pravljice, dobite za ceno enega.

TEMNA GLOBINA
Dark tide

Igrajo: Halle Berry, Olivier Martinez, Ralph Brown,
Režija: John Stockwell
Dolžina: 109 min
Zvrst: akcijska pustolovščina



Režiser grozljivke Turistat nas popelje v temačne morske globine, v neposredno bližino najbolj smrtonosnih morskih pošasti. Pogumna potapljaška vodnica Kate po grozljivi smrti najboljšega prijatelja ne želi več v bližino morskih psov, vendar ji bivši ljubimec Jeff ponudi dobičkonosen posel. Da bi lahko obdržala ladjo, Kate pristane na potapljanje z nadutim bogatašem Bradyjem, ki si želi s sinom od blizu ogledati morske pse. Nepričakovana nevihta poskrbi, da se v neenakem boju iz oči v oči soočijo z ubijalskimi stvori.

EX BOBNAR
Ex Drummer

Igrajo: Dries Van Hegen, Norman Baert, Gunter Lamoot, Sam Louwyck, François Beukelaers, Bernadette Damman, Joris Van Der Speeten, Nancy Denijs
Režija: Koen Mortier
Dolžina: 101
Zvrst:


Tri lokalne zgube, vsaka s svojim fizičnim hendikepom, osnujejo pankovski bend. Manjka jim le še bobnar, ki se utelesi v Driesu, uspešnem, arogantnem pisatelju, naveličanem svojega udobnega življenja.

Pogoj za članstvo v bendu je hendikep in Driesov (edini) hendikep je to, da ne zna igrati bobnov. Dries svoj sestop med »plebejce« vzame kot eksperiment in verjame, da bo druženje s tremi odbitki v njegov rutinirani vsakdanjik vneslo nekaj nihilistične zabave. Izkaže se kot skrajno brezvesten manipulator. Medsebojna nasprotja in frustracije med člani skupine začnejo po njegovi zaslugi preraščati v vedno hujše nasilje. Zdi se, da je trem podivjanim rokerjem nadzor nad lastnim življenjem popolnoma ušel iz rok. Prispejo do točke, na kateri so drug drugemu (tudi dobesedno) pripravljeni piti kri, njihovo edino prihodnost pa predstavlja arhetipski pankovski verz: No future!